Kasutajanimi:
Parool:
» Registreeri
» Unustasid parooli
Kasutajaid online: 0
Külastajaid online: 6
BarProfi keskus avatud E-R 13:00-17:00
Registreeritud kasutajaid: 5 551
Kodulehe külastusi: 2 175 340
Lehtede vaatamisi: 13 681 039
Alates oktoober 2007
   Neljapäev
Tähelepanu!   Tegemist on alkoholi kohta infot sisaldava kodulehega.   Alkohol võib kahjustada Teie tervist!

Artiklid

       Artiklid        Mis on õlu ja millest ning kuidas seda valmistatakse?
Mis on õlu ja millest ning kuidas seda valmistatakse? 11.02.2010 20:48:46
Vaatamisi: 15 535
Autor: BarProf-Sven
Sharing Is Caring!
Mis on õlu?

Õlu on vähese alkoholisisaldusega, süsihappegaasirikas, meeldiva humala kibeduse ja aroomiga karastav jook.

Õllel on palju positiivseid ja kasulikke omadusi. Tänu vähesele alkoholisisaldusele ning süsihappegaasiga rikastatusele kustutab õlu hästi janu ja tõstab toonust. Samas on õlu hea toidu emulgaator, mis soodustab ainevahetust ja parandab toidu omastatavust. Õlu suurendab söögiisu ja õlles leidub märgatavas koguses B-grupi vitamiine.


Miks on B-vitamiinid inimesele vajalikud?


Näiteks vitamiin B1 on oluline närvisüsteemi ainevahetuse regulaatorina; B2 säilitab naha elastsuse, terved küüned ja juuksed; B12 on vajalik punavereliblede sünteesiks, B3 osaleb organismi ainevahetuses, pidurdades selle vananemist jne.


Kogu ööpäevase B-vitamiinide vajaduse rahuldamiseks piisab juba 500 ml õlle joomisest.



Millest õlut valmistatakse?


Õlle tootmisel kasutatakse nelja põhilist toorainet: linnaseid, humalaid, vett, ja pärmi.


 Linnased
Linnast valmistatakse õlleodrast linnase kasvatamise (linnastamise) abil. Põhiliselt kasutatakse õlle valmistamiseks erinevaid heledaid linnaseid, mis on kõrge ekstraktiivsuse ja hea suhkrustamisega.

Ainult heledatest linnastest valmistatud Saku õlled on: Saku Originaal, Saku Pilsner, Saku Hele, Saku Reval ja Rock. Sobiva värvi ja maitse saamiseks lisatakse mõnedele õllesortidele, näiteks Saku Tumedale, karamell-linnast.


Kohvilinnas annab eriti intensiivse värvi, omapärase maitse ja aroomi. Koos karamell-linnasega on seda lisatud Saku Porterile. Ühe liitri õlle valmistamiseks kulub keskmiselt 175 grammi ehk u. 5000 linnase tera.


Humalad

Humal on looduses laialt levinud väänjas rohttaim, mis kasvab metsikult mitmel pool maailmas. Looduslikult kasvav humal ei sobi oma kvaliteedilt õlle valmistamiseks. Õlle valmistamisel on humal eriline tooraine. Humal annab õllele omapärase meeldiva kibeduse ja mõnusa aroomi.

Humalal on unikaalne, äärmisel keeruline keemiline koostis, mistõttu ei saa seda asendada mingite teiste ainetega, ilma õlle kvaliteeti ja omadusi muutmata. Tänu antiseptilistele omadustele mõjutab humal õlle säilivust. Humalas sisalduvad ained osalevad õlle vahu moodustamisel ja parandavad vahu püsivust. Ühe liitri õlle valmistamiseks kulub keskmiselt 2 grammi pressitud käbi-humalat.


Vesi

Vesi moodustab kuni 95% õlle koostisest, seega on vesi kõige mahukam tooraine õlle tootmisel. Õlle tootmiseks kasutatav vesi peab vastama joogivee kvaliteedile. Saku õllede valmistamisel kasutatakse põhjavett, mida tuleb ligi 200 meetri sügavustest puurkaevudest. Parimates õlletehastes kulub ühe liitri õlle valmistamiseks 4-5 liitrit vett.

Pärm

Pärm koosneb väga väikestest silmaga nähtamatutest üheraksetest taimsetest organismidest - pärmiseentest. Õlletootmises kasutatakse kahte tüüpi pärme - pinna- ja põhjapärme. Pinnapärmid on põhiliselt levinud Inglismaal, põhjapärmid aga mandri Euroopas. Kõik Saku õlled on põhjapärmiõlled. Erinevates tehastes kasutatakse erinevate omadustega põhjapärme ehk pärmitüvesid. Kasutatava pärmi tüvest oleneb õlle maitse, lõhn, alkoholisisaldus jm.

Õlle valmistamise tehnoloogia on üks pikemaid, huvitavamaid, mitmeastmelisemaid ning keerukamaid kõikide teiste toiduainete ja jookide valmistamistehnoloogiate seas. Õlut valmistatakse looduslikust toorainest, kasutades ja vajalikult suunates looduslikke protsesse (odra idanemine, pärmide elutegevus käärimisel jne.) Seega võib väita, et õlu on looduslikust toorainest loodusest pärit protsesside abil valmistatud jook.



Kuidas õlut valmistatakse?


Õlu saadakse käärimise teel veest, humalatest ja linnastest ehk idandatud teraviljadest. Õlle valmistamise protsess koosneb paljudest hoolikat tähelepanu nõudvatest etappidest.

Õlletegu algab meskimisest ehk purustatud linnastele vee lisamisest. Saadud massi kuumutamisel tekkinud segu filtreeritakse, eemaldatakse linnasejäägid ehk õlleraba ning saadakse õllevirre.


Õllevirret keedetakse koos kuivatatud humalakäbidega, et anda joogile vajalik maitse, lõhn, värvus ning parandada säilivusomadusi ja soodustada vahu teket.


Peale õllevirde kiiret mahajahutamist ja mittelahustunud osakeste setitamist toimub õlle kääritamine pärmiga. Sõltuvalt kasutatava pärmi liigist eristatakse kas põhja- või pinnakääritamist.


Põhjakääritamine toimub temperatuuril 8-12°C ning tekkinud saadust nimetatakse roheliseks ehk tooreks õlleks. Pärast kääritamist jäetakse õlu laagerduma, mistõttu ongi sellisel moel saadud õllede üldnimeks lager. Laagriõlledest on tuntumad kerged ja hästivahutavad pilsnerid ning kanged bockid.


Pinnakääritamine toimub temperatuuril 15-25°C. Pinnakääritamise meetod on levinud peamiselt Inglismaal, kus niimoodi valmistatud õlut nimetatakse ale’iks. Teised tuntud pinnakääritamise teel saadud õllesordid on tumedad tugeva maitsega porterid ja stoutid ning heledad nisuõlled.


Kääritatud õlu laagerdatakse eriruumides. Pärast veelkordset filtreerimist ning pastöriseerimist on vahutav jook valmis villimiseks.

Artikkel on vahendatud AS Saku poolt edastatud info põhjal.


Kui loetud lugu pakuks huvi ka Sinu sõpradele siis jaga seda vajutades "Meeldib" 

Tule ja tutvu meie järgmise Baarmenite Koolitusega!


Avalda julgelt ka enda arvamust, et tulevikus veelgi huvitavamat infot saada: 
 
 
 

 Soovid baarialase infoga kursis olla Facebookis?  -  Vajuta "Meeldib" ja meie teeme ülejäänu!

Back Back
© 2007-2014. Kõik õigused kaitstud. Info kasutamine lubatud ainult koos viitava lingiga www.barprof.ee kodulehele!
      BarProf OÜ     tel. 56 501 701     info(ät)barprof.ee  
Poppworks OÜ
Prindi Saada sõbrale Otsi